Takip Talebi Nasıl Hazırlanır? Adım Adım İcra ve Ek Takip Talebi Örneği
İcra hukukunda takip talebi, alacaklının borçludan olan alacağını tahsil etmek amacıyla icra dairesine başvurmasıdır. Takip talebi, alacaklı ve borçlu arasındaki borç ilişkisine dair önemli bir adımdır. Peki, takip talebi nasıl hazırlanır ve hangi unsurları içermelidir ? İcra takip talebi örneği ile ek takip talebi hangi durumlarda gerekir, bu hususlara ilişkin ayrıntılı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Takip Talebi Nasıl Hazırlanır?
Takip talebi hazırlamak için dikkat edilmesi gereken bazı temel unsurlar vardır. Bu unsurların eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması, sürecin sorunsuz işlemesi açısından kritik öneme sahiptir. İşte adım adım takip talebi hazırlama sürecini gösteren videoyu izleyebilirsiniz. Takip talebine ilişkin, örnek Yargıtay kararları aşağıda belirtilmiştir.
- Takip Talebi ve Ödeme Emri:
- Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2018/13198 Esas ve 2018/9330 Karar sayılı kararlarında “İcra takibinin esasını, takip talebi ve buna uygun düzenlenerek borçluya tebliğ edilen ödeme emri oluşturur.” ifadesiyle, takip talebinin ve ödeme emrinin önemini vurgulamıştır.
- Yeniden Düzenlenen Ödeme Emri:
- Yine Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2011/24243 Esas ve 2012/8464 Karar sayılı kararlarında “Ödeme emrinin takip talebi üzerine düzenlenmesi gerekir. Alacaklı vekilinin yeni bir takip talebi olmamasına rağmen icra müdürlüğünce yeniden ödeme emri çıkarılması hukuki bir sonuç doğurmaz” diyerek, takip talebi olmaksızın düzenlenen ödeme emirlerinin geçersizliğine dikkat çekmiştir.
Ek Takip Talebi Nasıl Hazırlanır?
Ek takip talebi, mevcut bir icra takibinin devamı niteliğinde olup, belirli durumlarda başlatılabilir. Özellikle icra takibinde itirazın iptali kararı sonrası yeni alacak kalemleri yönünden veya mirasçılar adına takip başlatılması gerekirken ölü kişi hakkında takip başlatılması durumunda, icra dairesine ek takip talebi sunulabilir. Ek takip talebinin nasıl hazırlanacağı ve hangi şartlar altında yapılacağına dair çeşitli yargı kararları bulunmaktadır. İşte bu konuda Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin verdiği bazı önemli kararlar:
Mükerrer Takip ve Usul Ekonomisi
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2018/3728 Esas ve 2018/8793 Karar sayılı kararında, İtirazın iptali ilamıyla hükme bağlanan alacaklar için aynı takip dosyasından düzenlenecek ek takip talebi ile bu alacakların takibi ve tahsili mümkün olduğu belirtmiştir.
Mirasçılara Karşı Ek Takip:
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2022/285 Esas ve 2022/7490 Karar sayılı kararında, Alacaklı tarafından ölü kişinin mirasçısı yerine ölü kişi hakkında takip yapılması, maddi hataya ve kabul edilebilir bir yanılgıya dayalı olup, dürüstlük kuralına da aykırı olmadığından alacaklının HMK’nun 124/3-4. maddesi uyarınca taraf değişikliği yapmak suretiyle bu yanlışlığı düzeltmesi mümkündür. İİK’nun 53. maddesinde ki süreler geçtikten sonra mirasçılara ek takip talebi olması gerektiği kararda belirtilmiştir. ( Yargıtay 12. H.D. 2022/2654 E. 2022/7489 K.) ( Yargıtay 12. H.D. 2022/6554 E. 2022/7488 K.)
Mirasçılara Karşı Ek Takip:
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2018/4159 E. 2018/9337 K. sayılı ilamında “Alacaklı tarafından ölü kişinin mirasçıları yerine ölü kişi hakkında takip yapılması, maddi hataya ve kabul edilebilir bir yanılgıya dayalı olup, dürüstlük kuralına da aykırı olmadığından alacaklının HMK.nun 124/3-4.maddesi uyarınca taraf değişikliği yapmak suretiyle bu yanlışlığı düzeltmesi mümkündür. Ancak mirasçılar hakkında ek takip talebinde bulunulmadan örnek 2 icra emri çıkarılamaz. ” şeklinde hüküm tesis edilmiştir.
Bu kararlar ışığında, ek takip talebinin düzenlenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Takip talebi ve ödeme emri, mevcut icra takibinin temelini oluşturur ve her ikisi de usulüne uygun olarak hazırlanmalıdır.
- Yeniden düzenlenen icra emri/ ödeme emirlerinin hukuki sonuç doğurabilmesi için yeni bir ek takip talebi sunulmalıdır..
- Aynı alacaktan kaynaklanan alacaklar için mevcut takip dosyasına ek takip talebi düzenlenerek işlem yapılması, usul ekonomisine uygun olacaktır.
- Murisin ölümü halinde mirasçılara karşı ek takip talebi düzenlenirken, İİK ve TMK hükümlerine uygun hareket edilmelidir.
Ek takip talebi hazırlarken bu yargı kararları ve hukuki ilkeler göz önünde bulundurularak, gerekli belgeler eksiksiz şekilde icra müdürlüğüne sunulmalıdır.
Ek Takip Talebinde Yeni Alacak Kalemlerin Belirtilmesi
Ek takip talebinde, itirazın iptali sonrası oluşan yeni alacak kalemleri yönünden ( inkar tazminatı, yargılama gideri ve vekalet ücreti alacağı) ek takip talebinde belirtilmesi gerekir. Düzenlenen ek takip talebine göre, icra dairesi icra emri düzenleyerek borçluya tebliğ eder.
Ek takip talebi sonrası başvurma harcı alınması gerekir mi ?
1-Takip dayanağı kararın Yargıtayca bozulması üzerine, anılan bozmadan sonra yerel mahkeme tarafın dan yeniden yargılama neticesinde mahkemesince verilen kararın ise tekrar icra takibine konu edilmesi durumunda ek takip talebi sunulması halinde başvurma harcı alınması gerektiği düşünülmektedir.
2- Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, yeniden oluşan görüş ve kanaatinde; tarafları aynı olan ve aynı nedenden kaynaklanan alacaklar için aynı takip dosyası üzerinden harcı yatırılması gerektiğinden bahsetmiştir. İtirazın iptali sonrası yeni oluşan alacak kalemleri yönünden sunulan ek takip talebi üzerine başvurma harcı alınması gerektiğinden bahsetmiştir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/11160 E. 2023/3695 K. “Tarafları aynı olan ve aynı alacaktan kaynaklanan ilamlar için itiraza konu ilamsız takip dosyası üzerinden harcı yatırılarak alacağın tahsili mümkündür.” şeklinde hüküm tesis edilmiştir.
( Yargıtay 12. H.D. 2018/5746 E. 2019/11036 K.)
( Yargıtay 12. H.D. 2019/8055 E. 2019/9863 K.)
( Yargıtay 12. H.D. 2019/6715 E. 2019/7817 K.)
İcra Takip Talebi Örneği
İcra takip talebi örneği, takip işlemlerini doğru bir şekilde yapmak isteyenler için yol gösterici bir materyaldir. İşte basit bir icra takip talebi örneği:
Örnek No: 1
T.C.
İCRA DAİRESİ
TAKİP TALEBİ
1-Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası T.C kimlik numarası alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adıyla hesap bilgileri ve yerleşim yerindeki adresi; alacaklı yabancı ülkede oturuyorsa, Türkiye’de göstereceği yerleşim yerindeki adresi
:
2-Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı ve yerleşim yerindeki adresi, alacaklı tarafından biliniyorsa vergi kimlik numarası
:
3-Takip terekeye karşı açılmışsa mirasçıların adı, soyadı ve yerleşim yerindeki adresleri
: 4- Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizlialacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün; alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi
:
………………-TL Asıl Alacak .……………..-TL Faiz Alacağı
+————————————-
……………….- Toplam Miktar
Toplam Alacağın tahsili tarihine kadar asıl alacak yönünden %…… faizi masraf ve vekalet ücreti ile tahsili,kısmi ödemelerde BK.100 e göre yapılmasını talep ederim.
(TBK 100. Md., ) Uygulanacaktır.
5-Taşınır rehni veya ipotekle temin edilmiş lan bir alacak talebinde rehnedilenin ne olduğu, rehnedilen üçüncü şahıslar tarafından verilmiş veya mülkiyeti üçüncü şahsa geçmiş ise adı ve soyadı, rehnedilen şey üzerinde, sonra gelen rehin hakkı varsa bu hakka sahip olan kişinin adı, soyadı, yerleşim yerindeki adresi
: 6-Takip ilama veya ilam hükmündeki belgeye müstenit ise ilam veya belgeyi veren makamın adı, ilam veya belgenin tarihi, numarası ve özeti
:
7-Adi veya hasılat kiralarına ait takip talebi
: 8-Tevdi edilen senet (Poliçe, emre muharrer senet, çek) in tarih ve numarası, özeti, senede dayalı değilse borcun sebebi
: 9-Alacaklının takip yollarından hangisini seçtiği
: Haciz Yolu
Yukarıdaki () bentte yazdığım hakkımın alınmasını talep ederim.
(İİK m.8, 58)
ALACAKLI
…. / … ./ ……
Takip Talebi İndir
Takip talebi hazırlamanız gerektiğinde işinizi kolaylaştıracak bir takip talebi formunu aşağıda bulabilirsiniz. Bu formu doldurup başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Takip Talebi Word Formatında İndir
Takip Talebi PDF Fortmatında İndir
(Temmuz 2024, İSTANBUL – Ramazan KUL, İcra Müdür Yardımcısı)
sss13
- İcra takip talebi nedir?
- Takip talebi nasıl hazırlanır?
- Takip talebi için gerekli belgeler nelerdir?
- İcra dairesi takip talebini kabul ederse ne olur?
- Borçlu ödeme emrine nasıl itiraz edebilir?
- Ödeme emrine itiraz süresi nedir?
Ödeme emrine itiraz süresi genellikle tebliğden itibaren 7 gündür. Bu süre içinde borçlu, yazılı veya sözlü olarak icra dairesine itirazda bulunmalıdır. İtiraz süreleri ödeme emrinin türüne göre değişebilir, bu nedenle borçlunun bilgileri dikkatlice kontrol etmesi gerekmektedir.
Lütfen Yazıyı Puanlayın[Toplam: 0 Ortalama: 0] - Ek takip talebi nedir?
- Takip talebi dilekçesi nereden alınabilir?
- İcra takibi süreci ne kadar sürer?
İcra takibi süreci, ödeme emri teblğ edildikten sonra yasal süreler geçmesi durumunda icra takibi kesinleşir. Alacaklının talebine göre işlemlere icra dairesi tarafından devam edilir. Borca yasal süresinde itiraz edilmesi durumunda, alacaklı itirazın kaldırılması veya itirazın iptali için dava açması gerekir.
Lütfen Yazıyı Puanlayın[Toplam: 0 Ortalama: 0] - İcra takibi süreci nasıl sonlanır?