İlamın kesinleşip kesinleşmediği denetleme

Özet: İİK.nun 32. maddesine göre, icra müdürlüğünün, kendisine ilamın ibrazı halinde icra emri çıkarması gereklidir. İlamın kesinleşip kesinleşmediği yönünde denetleme yetkisi bulunmamaktadır.

İcra Müdürü
İcra Müdürü
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/20095
KARAR NO: 2014/10377
                            Y A R G I T A Y   İ L A M I
***************************** ***** ** **** ***** ****************** ********************* ************************** ****** ****** ********************* ***** ******************** Şikayet
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalılar tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire’ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
                         KARAR
Şikayetçi alacaklılar vekili, haksız tecavüzün önlenmesi ve kal istemli olarak açtıkları davanın kabulüne karar verildiğini, infaz için başvurulduğunda icra müdürlüğünce takibe konu ilamın kesinleştiğine ilişkin şerhin müdürlüğe ibrazı halinde borçlulara icra emri gönderilmesine şeklinde karar verildiğini, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek iptalini ve borçlulara icra emri tebliğine karar verilmesini talep etmiştir.
İİK.nun 32. maddesine göre, icra müdürlüğünün, kendisine ilamın ibrazı halinde icra emri çıkarması gereklidir. İlamın kesinleşip kesinleşmediği yönünde denetleme yetkisi bulunmamaktadır. Mahkemece istemin bu nedenle kabulü gerekirken dayanak ilamın taşınmazın aynı ile ilgili olmadığından bahisle şikayetin kabulüne karar verilmesi doğru değil ise de sonuçta şikayet kabul edildiğinden sonucu itibariyle doğru olan mahkeme kararın onanması gerekmiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre borçluların yerinde bulunmayan temyiz sebeplerinin reddiyle usul ve kanuna uygun Mahkeme kararının İİK’nun 366. ve HUMK’nun 438. maddeleri uyarınca ONANMASINA, taraflarca HUMK’nun 388/4. (HMK m. 297/ç) ve İİK’nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 24,30 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 0,90  TL’nin temyiz edenden alınmasına, 22.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Lütfen Yazıyı Puanlayın
[Toplam: 1 Ortalama: 5]


Honor Forum Google News

Yorum Yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.